Τούρτα παγωτό Ιγκλού


Η φετινή τούρτα γενεθλίων μου δεν έμοιαζε με καμία άλλη από τις υπόλοιπες 28 που έχω σβήσει έως τώρα... Ήταν σφαιρική, παγωμένη κι έκρυβε πολλές εκπλήξεις... Ανάμεικτο παγωτό εσωτερικά της μαζί με θρυμματισμένα μπισκότα oreο κι απέξω την κάλυπτε μια γλυκιά κι ολόλευκη στρώση παγωτού βανίλιας. Την πινελιά την έβαλε το γλάσσο μερέντας που πάγωσε όσο έσταζε και ακόμα μερικά μπισκότα oreo στην κορυφή της! Τη μέθοδο συναρμολόγησης τη βρίκα σε συνταγή τούρτας παγωτού σοκολάτας του σεφ Άκη Πετρετζίκη και ομολογώ ότι ήταν πολύ λιγότερο περίπλοκη απ' όσο την είχα στο μυαλό μου... Καταπληκτική!



Υλικά:
6-7 έτοιμα κεκάκια σοκολατένια γεμιστά τύπου 7 days χωρισμένα σε 2 μέρη (διαχωρίζουμε στο σημείο της γέμισης)
1/2 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ σοκολάτας
500 ml φυτική κρέμα ζαχαροπλαστικής ψυγείου
1 ζαχαρούχο γάλα από το ψυγείο
1 γάλα εβαπορέ πλήρες -//-
1 πακέτο μπισκότα oreo (τα μισά χοντροσπασμένα, τα υπόλοιπα ολόκληρα)
1 κάψουλα άρωμα βανίλια
1 σφηνάκι κονιάκ
3 κουτ.σ. σοκολάτα σκόνη
3 κουτ.σ. πραλίνα φουντουκιού
1/3 φλιτζ.τσ. γάλα (επιπλέον για το γλάσσο)
 

Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε με το βασικό μείγμα: Χτυπάμε τη φυτική κρέμα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στη μεσαία σκάλα και προσθέτουμε το ζαχαρούχο και το κονιάκ να ενσωματωθούν. Συνεχίζουμε με το εβαπορέ και μόλις αρχίζει το μείγμα να πυκνώνει δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ χτυπώντας γι' ακόμη 3 λεπτά. Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσα μέρη.
  • Παίρνουμε το μπολ με το μισό μείγμα και ρίχνουμε τη βανίλια να ανακατευτεί για  να πάρει άρωμα. Επιπλέον διασκορπούμε στο μείγμα τα σπασμένα μπισκότα. Φροντίζουμε να μας μείνουν 3-4 κουταλιές από αυτό το μείγμα για να καλύψουμε την τούρτα εξωτερικά και βάζουμε σε μπολ στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστούμε.
  • Αντίστοιχα προσθέτουμε στο άλλο μισό μείγμα τη σκόνη σοκολάτας ανακατεύοντας να γίνει σοκολατένιο.
  • Συναρμολόγηση: Σε σφαιρικό μπολ μεσαίου μεγέθους στρώνουμε καλά να μη μείνει πουθενά κενό με 2-3 στρώσεις μεμβράνης το εσωτερικό μέχρι πάνω κι αυτά που περισσεύουν ΔΕΝ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ.
  • Παίρνουμε τα χωρισμένα κέικ και τα στρώνουμε στον πάτο και στο πλάι του μπολ πάνω από τη μεμβράνη. Ρίχνουμε το μισό μείγμα κακάο κι έπειτα καλύπτουμε με μερικά μπισκότα σαν παντεσπάνι. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα βανίλιας και τέλος καλύπτουμε με όσα μπισκότα πτι μπερ μας περίσσεψαν (αυτά θα αποτελούν τη βάση του παγωτού όταν το αναποδογυρίσουμε).
  • Με τα περισσεύματα των μεμβρανών σκεπάζουμε καλά το μπολ και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 7 ώρες.
  • Αφού παρέλθει ο χρόνος παγώματος ανοίγουμε τα φύλλα μεμβράνης από το μπολ και τραβάμε προς τα πάνω το παγωτό να ξεφορμαριστεί. Ακουμπάμε το παγωτό ανάποδα πάνω σε πιατέλα ιδανική για κατάψυξη και ξετυλίγουμε το γλυκό. Πλέον θα έχουμε ένα σφαιρικό και εντυπωσιακό παγωτό-τούρτα.
  • Με το λευκό μείγμα που κρατήσαμε στο ψυγείο αλείφουμε εξωτερικά το παγωτό μας με σπάτουλα να μη φαίνονται κενά και διχρωμίες και στην κορυφή στολίζουμε με τα ολόκληρα μπισκότα oreo. Βάζουμε ξανά το γλυκό στην κατάψυξη για 2 ώρες.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε την πραλίνα να λιώσει ανακατεύοντας να γίνει σοκολατένια γκανάς.
  • Περιχύνουμε την κορυφή του παγωτού πάνω από τα μπισκότα με την γκανάς αφήνοντας να στάξει  και στα πλαϊνά. Βάζουμε το το παγωτό στην κατάψυξη.
  • Όταν έρθει η ώρα σερβιρίσματος, τεμαχίζουμε σε μεγάλες και όσο γίνεται λεπτές φέτες το παγωτό με πλατύ μαχαίρι!!!!
  • Επιχειρήστε το...! 
 
Η γράφουσα με την τούρτα της...! 29 παρακαλώ...

Καλή σας απόλαυση!!!
Πολλά φιλιά
Μαριφάνη






Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις