Γαλακτομπούρεκο χωρίς αυγά

Ποιος δεν αγαπάει το γαλακτομπούρεκο;
Το αγαπητό σε όλες τις ηλικίες γλυκό ταψιού μπορεί να φτιαχτεί από όλους χωρίς φόβο, χωρίς περιπλοκότητα, με ελαφριά υλικά και πολύ γαλατένια γεύση! Βανίλια, πορτοκάλι και λεμόνι εμπλουτίζουν την ελαφριά και αφράτη κρέμα ενώ τραγανά σιροπιασμένα φύλλα την αγκαλιάζουν με θαλπωρή! Στα υπέρ του ή απουσία αυγών καθώς-προσωπικά δε μου αρέσει να μπλέκεται ή μυρωδιά τους στην κρέμα... Είναι τόσο ελαφριά ή εκδοχή αυτή που θα πείσει και τους πιο απαιτητικούς...



Τα υλικά που θα χρειαστούμε για ένα μεσαίο ταψί είναι τα εξής:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 1 1/2 lt γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1 κούπα του καφέ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200  γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουτ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2 φακελάκια βανιλέτα με άρωμα λεμόνι
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
  • 80 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο


Για το σιρόπι:
  • 1 1/3 ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 1/3 νερό
  • 1 κουτ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 φλουδάκι λεμόνι
  • 1 φλουδάκι πορτοκάλι


Για το άλειμμα των φύλλων:
  • 170 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένη
  • λίγο νερό



Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 3 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 500 ml από το γάλα και το ανακατεύουμε μαζί με τη ζάχαρη, τις βανιλέτες, το χυμό και το σιμιγδάλι να ενωθούν καλά. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε σιγανή φωτιά. Ρίχνουμε το μείγμα του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με σύρμα για να μή μας σβολιάσει. Αφήνουμε να βράσει ή κρέμα σε μέτρια θερμοκρασία ταράζοντας τακτικά για να μη μας πιάσει και καεί στην κατσαρόλα. Όταν ή κρέμα κάνει φουσκάλες και δέσει είναι έτοιμη.
  3. Έτσι όπως είναι ζεστή ρίχνουμε τα 80 γρ. βουτύρου να ενσωματωθεί όπως επίσης και τα ξύσματα.
  4. Αλείφουμε εσωτερικά και στα πλαϊνά το ταψί με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε τα μισά φύλλα σταυρωτά και αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το βούτυρο. Το τελευταίο φύλλο το βάζουμε διπλωτό.
  5. Αδειάζουμε ομοιόμορφα την κρέμα κι έπειτα στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα όλα διπλωτά και αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το βούτυρο. Κρατάμε ένα φύλλο για το τέλος. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και τέλος στρώνουμε το φύλλο που κρατήσαμε βυθίζοντας προς τα κάτω στα πλαϊνά του ταψιού με ένα μαχαίρι αυτό που προεξέχει ώστε να "φυλακίσουμε" το γλυκό μας αγκαλιαστά.
  6. Χαράσσουμε σε κομμάτια (όχι ως κάτω) και εάν μας περισσεύει βούτυρο το ραντίζουμε στην επιφάνεια του γλυκού.
  7. Πιτσιλάμε με τα δάχτυλά μας λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς των αντιστάσεων μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα το γλυκό μας. Αφού ψηθεί αφήνουμε 2-3 λεπτά κι έπειτα το σιροπιάζουμε. Αφήνουμε 4 ώρες τουλάχιστον να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς μέχρι να το σερβίρουμε. 


Καλή σας απόλαυση
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις