Κρέμα καραμελέ


Χαιρετώ τους αγαπημένους μου αναγνώστες!!!
Έχετε καταλάβει όλοι πόσο γλυκατζού είμαι, γι' αυτό κι εγώ γλυκό σας έχω πάλι.... Ένα επιδόρπιο κλασικό κι αγαπημένο... Τρεμουλιαστό και δροσερό! 
Η αγαπημένη όλων κρέμα καραμελέ που απορώ γιατί τόσο καιρό μου ξέφευγε και δεν αποφάσιζα να την φτιάξω ποτέ... Αυτό που χρειάζεται η συνταγή αυτή είναι ένα: Να μην έχετε φόβο. Με λίγη προσοχή στις βασικές λεπτομέρειες μπορείτε να πετύχετε άψογο αποτέλεσμα. Σας το εγγυώμαι!
Τη συνταγή αυτή την πήρα από τη μαμά μου που την έφτιαχνε χρόνια που κι αυτή με τη σειρά της την είχε βρει σε κάποιο έντυπο με συνταγές της εποχής. Δυστυχώς ήταν κομμένη η σελίδα γύρω γύρω και δεν γνωρίζω ακριβώς να σας πω από που προέρχεται...Όπως και να'χει η συνταγή είναι επιτυχημένη και τώρα είμαι εδώ να σας την προωθήσω:


Υλικά για μια μικρή φόρμα
ΓΙα την καραμέλα
1 φλιτζ. ζάχαρη
1/2 κρασοπότηρο νερό
χυμός από 1/2 μικρό λεμονάκι (περίπου 1 κουτ.σ.)

Για την κρέμα
6 αυγά φρέσκα
1 λίτρο γάλα (συνιστώ πλήρες)
1 φλιτζ.τσ. ζάχαρη
2 κάψουλες άρωμα βανίλια

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με την κρέμα.  Ζεσταίνουμε καλά το γάλα και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε χωριστά τα αυγά ελαφρά με ένα πιρούνι και ρίχνουμε μέσα στο μπολ τους 2 κουτ.σ. από το ζεστό γάλα ανακατεύοντας να πάρει θερμοκρασία το μείγμα και να μην ψηθούν τα αυγά.
Μεταφέρουμε το μείγμα αυγών μέσα στον κάδο με το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα χτυπάμε με το μίξερ να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια κιτρινωπή κρέμα. Αφήνουμε λίγο στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα. Bράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα μέχρι να αποκτήσουν ένα χρώμα χτυσαφί. Είναι σημαντικό να μην παρασκουρύνει η καραμέλα μας διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πικρίσει και μετά η γεύση της να μας χαλάσει το γλυκό μας. Αφού ετοιμαστεί η καραμέλα και με γρήγορες κινήσεις την ρίχνουμε μέσα σε μια μικρή φόρμα μακρόστενη ή στρογγυλή με τρύπα στη μέση (εγώ είχα το δεύτερο) και την ταρρακουνάμε να φτάσει η καραμέλα παντού στα τοιχώματα. Προσέχουμε πάρα πολύ μην ακουμπήσουμε την καραμέλα γιατί ζεματάει!
Αδειάζουμε αμέσως την κρέμα που ετοιμάσαμε μέσα στη φόρμα και πάνω από την καραμέλα.
Τοποθετούμε σε ένα ευρύχωρο ταψί νερό μέχρι τα μισά του σχεδόν και μέσα τοποθετούμε τη φόρμα με το μείγμα φτιάχνοντας έτσι ένα αυτοσχέδιο μπεν μαρί. Ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180΄βαθμούς των αντιστάσεων για 1 1/2 ώρα μέχρι να στερεοποιηθεί η κρέμα και να κάνει μια λεπτή χρυσαφί κρούστα. Προσέχουμε το ταψί μας να μη στεγνώσει από νερό κι αν χρειαστεί συμπληρώνουμε επιπλέον!
Μετά το ψήσιμο αφήνουμε να κρυώσει καλά η κρέμα μας σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες (ιδανικά την αφήνουμε όλο το βράδυ).
Έπειτα ξεφορμάρουμε την κρέμα καραμελέ μας μέσα σε πιατέλα να πέσει όλο το ζουμάκι της και σερβρίρουμε σε κομμάτια!


Σημειώσεις: 

* Η καραμέλα όπως σας είπα δεν πρέπει να πάρει σκούρο χρώμα γιατί αυτό είναι ένδειξη ότι μας πίκρισε. Επιπρόσθετα, προσέχουμε πάρα πολύ να μην πιτσιλιστούμε ή τη δοκιμάσουμε έτσι όπως βράζει γιατί πραγματικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατο έγκαυμα στο δέρμα και στην γλώσσα μας.
* Ο χρόνος ψησίματος ενδέχεται να διαφέρει κατά 1/2 ώρα λιγότερο ή περισσότερο. Αυτό θα εξαρτηθεί από το βάθος κυρίως της φόρμας μας. Γι' αυτό και ακριβώς πάνω στη 1 ώρα ψησίματος ελέγχουμε με μαχαίρι ελαφρά την κρέμα κι αν είναι ρευστή συνεχίζουμε το ψήσιμο διαφορετικά τη βγάζουμε.
Και κάτι που έχει σχέση με τον καθαρισμό της κατσαρόλας από την καραμέλα: 
* Εάν ξεχαστούμε και μείνει μέσα στην κατσαρόλα μικρή ποσότητα κι αυτή παγώσει μετά για να την αφαιρέσουμε τη γεμίζουμε με νερό και την αφήνουμε σε ζεστό μάτι της κουζίνας να σιγοβράζει προκειμένου να λιώσει και να συνεχίζουμε με το κανονικό πλύσιμο. 

Αυτά από μένα!
Ελπίζω να σας κατατόπισα και να απολαύσετε αυτό το υπέροχο γλυκό!

Σας φιλώ όλους σας :*
Μαριφάνη


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις