Πιροσκί πατάτα στο φούρνο


Ή αλλιώς πατατοπιτάκια φούρνο πανεύκολα, πεντανόστιμα και χορταστικά! Καταπληκτικά για τις περιόδους νηστείας ή για τις μέρες που θες κάτι σε πιτάκι αλλά δεν έχει πολλά υλικά διαθέσιμα!

Απίστευτα απολαυστικά τόσο τη φρεσκοφουρνισμένα όσο και την επόμενη μέρα που θα είναι εντελώς κρύα (εάν προφτάσουν και μείνουν)!


Υλικά για 15 μεσαία πιροσκί
Για τη ζύμη:
500 γρ. (περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζ.τσ. σπορέλαιο
1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη
1 κουτ.γλ. κοφτό αλάτι
νερό (όσο πάρει, σχεδόν 2/3 φλιτζ.τσ.)

Για τη γέμιση πατάτας
2 μεγάλες πατάτες βρασμένες με το φλούδι τους
1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι
5-6 φυλλαράκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο

Για την επάλειψη:
Λίγο νερό για να κολλήσει η ζύμη καλά
ελαιόλαδο για να κάνουν τραγανά

Εκτέλεση:
  • Αφού χλιάνουν λίγο οι πατάτες μας και μπορούμε να τις πιάσουμε χωρίς να καούμε , τις καθαρίζουμε από το φλούδι τους και τις λιώνουμε με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 1/3 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη να χλιάνει.
  • Ενώνουμε μέσα στις λιωμένες πατάτες το τσιγαρισμένο κρεμμύδι μας, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι-πιπέρι και τον μαϊντανό να γίνουν ένα μαλακό μείγμα.
  • Για τη ζύμη, ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι, το σπορέλαιο και τόσο νερό όσο να έχουμε ένα μαλακό ελαστικό ζυμάρι που θα πλάθεται.
  • Ανοίγουμε το ζυμάρι σε χοντρό φύλλο και το κόβουμε σε μικρά δισκάκια. Εναλλακτικά κόβουμε μικρές μπαλίτσες ζύμης με το χέρι μας και τις ανοίγουμε με τις παλάμες μας.
  • Παίρνουμε με ένα κουτάλι τις σούπας ποσότητες γέμισης και κλείνουμε τα πιτάκια μας σε μισοφέγγαρο. Ενώνουμε τις άκρες (εάν δεν κολλάνε βουτάμε τα δάχτυλά μας σε λίγο νερό)και τα πλάθουμε προσεχτικά σε οβάλ σχήμα με τα χέρια μας ώστε η ένωση να φτάσει στο πίσω μέρος. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους και τα στρώνουμε αραιά μεταξύ τους σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Περνάμε με ελαιόλαδο τις επιφάνειά τους και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς (με αέρα στους 170') μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα!

Απολαμβάνουμε χλιαρά ή κρύα!

Καλή σας απόλαυση
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις