Εκμέκ τσουρέκι με κακάο



Η δική μου γευστική πρόταση για εκμέκ τσουρέκι!!! Γλυκό ανάλαφρο που κόβεται και στέκεται άψογα στο σερβίρισμα. Πραγματικά λιώνει στο στόμα...




Υλικά:
300 γρ. τσουρέκι σε λεπτές φέτες
σκόνη ροφήματος σοκολάτας

Για την κρέμα:
1 1/3 λίτρου γάλα φρέσκο light
1 φλιτζ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες
5 κουτ.σ. κορν φλάουρ ή αλεύρι μπλε
ξύσμα από 1 πορτοκάλι 

Για το σιρόπι:
1 1/2 ποτήρι νερό
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
φλούδα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:
  • Πρώτα απ'όλα βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 4 λεπτά, αποσύρουμε και αφήνουμε να χλιάνει.
  • Στρώνουμε μέσα σε ένα μικρό αλλά βαθύ πυρέξ ή ταψί (κατά προτίμηση μακρόστενο ή τετράγωνο) τη μισή δόση φέτες τσουρεκιού σφιχτά η μία στην άλλη και όπου υπάρχουν κενά πατάμε μικρές μπουκιές τσουρεκιού για να καλυφθούν. Σιροπιάζουμε με μια κουτάλα να εμποτιστούν καλά οι φέτες (όχι να μουσκέψουν εντελώς για να μη λιώσουν) και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί.  Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μην "πιάσουν" τα υλικά στην κατσαρόλα. Σε χωριστό μπολάκι βάζουμε τις 2 κουταλιές απ' το συνολικό αλεύρι ή κορν φλάουρ μαζί με 1/2 ποτήρι απ' το γάλα που έχει ζεσταθεί και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας να ενωθούν με σύρμα. Αφού πάρουν μια βράση κατεβάζουμε στη μεσαία σκάλα τη φωτιά και ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με το σύρμα για να μη σβολιάσουν. Όταν σκάνε "μπουρμπουλήθρες" στην επιφάνεια του μείγματος από το βρασμό τότε η κρέμα είναι έτοιμη. 
  • Απλώνουμε έτσι ζεστή τη μισή κρέμα πάνω απ' το σιροπιασμένο τσουρέκι ακουμπώντας και στα πλαϊνά του ταψιού. 
  • Στρώνουμε από πάνω το υπόλοιπο τσουρέκι σιροπιάζοντάς το κι αυτό και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα.
  • Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τη σκόνη σκοκολάτας. 
  • Περιμένουμε να έρθει το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα παγώνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες (ιδανικά να φτιαχτεί απ' το προηγούμενο βράδυ).
  • Σερβίρουμε σε χορταστικά κομμάτια!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις