Πάστα ταψιού



Παρ'όλο που οι πάστες τέτοιας μορφής κυκλοφορούν πολύ καιρό στο διαδίκτυο, προσωπικά  δεν είχε τύχει να τις τολμήσω ώσπου επιτέλους ήρθε η στιγμή να φτιάξω τις δικές μου και στα αλήθεια έχω ξετρελαθεί. Θερμά συγχαρητήρια στο δημιουργό που τις εμπνεύστικε, όμως δεν έχω καταλάβει ποιος ακριβώς τις πρωτολανσάρισε γι'αυτό ας με συγχωρέσει που δεν ξέρω το όνομά του. Διστυχώς είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που μια συνταγή γίνεται "viral" μέσω διαφόρων site με αποτέλεσμα να φτιάχνονται από διάφορα άλλα άτομα ώσπου ξεχνιέται τελικά ο αρχικός δημιουργός. 
Εγώ ψέματα δε θα σας πω. Έφτιαξα τις πάστες αυτές με δικό μου τρόπο και στην τύχη αλλά με τη μορφή που έχουν γίνει γνωστές. Πολλές φορές εμείς οι foodblogger παίζουμε με τις λέξεις και τις εκφράσεις... γι' αυτό κι εγώ με απλά λόγια θα χαρακτήριζα το συγκεκριμένο γλυκό ως μια απλή τούρτα που όμως συναρμολογήθηκε μέσα σε ταψί. Για μένα δηλαδή μια τούρτα είναι, που όταν κοπεί σε κομμάτια μιάζει με μια πάστα κι αυτό την καθιστά πολύ εύκολη πρακτική για όσους είναι αρχάριοι στην κουζίνα. Χωρίς πολλά εργαλεία, χωρίς φορμαρίσματα και ξεφορμαρίσματα και τσουπ...έτοιμες οι τουρτοπάστες μας!!! Τονίζω εδώ ότι τα υλικά που χρησιμοποίησα εγώ δεν γνωρίζω εάν συμπίπτουν άμεσα με τα υλικά για πάστες ταψιού που κυκλοφορούν κατά καιρούς στο facebook ή τις μηχανές αναζήτησεις!!! Πάντως εάν επιλέξετε τελικά να φτιάξετε τη δική μου συνταγή είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθείτε!!!!
Συγχωρέστε με για την εκτενή εισαγωγή αλλά "οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους".



Τα υλικά λοιπόν που χρησιμοποίησα για τις  δικές μου πάστες ταψιού είναι τα εξής για 15 τετράγωνα κομμάτια ή ένα μεγάλο ταψί:


20 ατομικά κεκάκια με γέμιση κρέμα κακάο  (τύπου 7days)
500 ml φυτική κρέμα σαντιγί ψυγείου
5 κουτ.γλ.άχνη ζάχαρη
2 κάψουλες άρωμα βανίλια
Για το σιρόπι:
1/2 ποτήρι νερό
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
Για τη γκανάζ:
170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
125 γρ. κουβερτούρα υγείας
60 γρ. σοκολάτα λάκτα
2/3 νεροπότηρου φρέσκο γάλα light
κερασάκια γλασέ για τη διακόσμηση



Εκτέλεση:
  • Βάζουμε να βράσουν το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά κι αφού κατεβάσουμε απ'τη φωτιά ρίχνουμε το κονιάκ κι ανακατεύουμε. 
  • Στρώνουμε στο ταψί μας τα γεμιστά κεκάκια το ένα κολλητά με το άλλο (εάν χρειαστεί γεμίζουμε τα κενά με μικρότερα κομματάκια κέικ) και τα σιροπιάζουμε να τραβήξουν καλά το σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Με το μίξερ χτυπάμε τη φυτική κρέμα μαζί με την άχνη και τις βανίλιες να γίνει αφράτη σαντιγί. Κρατάμε μια μικρή ποσότητα για το τέλος.
  • Στρώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί ομοιόμορφα και ισόπαχα πάνω απ' τα κεκάκια και βάζουμε λίγο στο ψυγείο να σταθεί.
  • Για την επικάλυψη ζεσταίνουμε το γάλα σε μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα τις σοκολάτες κομματιασμένες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσουν μέσα στο γάλα οι σοκολάτες και σχηματιστεί ομοιόμορφα το γλάσσο. Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και ανακατεύουμε τη γκανάζ για 2-3 λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία της.
  • Με μια κουτάλα ρίχνουμε πάνω απ'τη σαντιγί την γκανάζ και με απαλές κινήσεις την στρώνουμε ομοιόμορφα χωρίς να μείνουν κενά. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες,  χαράσουμε απαλά σε κομμάτια και γαρνίρουμε το κάθε κομμάτι με ροζέτες σαντιγί (από εκείνη που κρατήσαμε) και με τα κερασάκια.
  • Παγώνουμε τις πάστες στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες πριν το σερβίρισμα. Ιδανικά ετοιμάζουμε το γλυκό αποβραδύς!!!


Τολμήστε το!!!!
Καλή σας επιτυχία..
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις