Κέικ αφράτο με σιρόπι σοκολάτας


 Κέικ κέικ και πάλι κέικ.... Ποιος τα βαριέται? Από τα πιο αγαπημένα πρωινά όλης της οικογένειας, το απόλυτο σνακ για το απογευματινό και τώρα...σε ρόλο επιδορπίου!!! Ένα απίστευτα αφράτο κέικ μόνο με 2 αυγουλάκια τόσο μυρωδάτο και νόστιμο γαρνιρισμένο με χειροποίητο πηχτό σιρόπι σοκολάτας (ολόιδιο με τα γνωστά σιρόπια παγωτού των σούπερ μάρκετ). Από τα καλύτερα που έχω φτιάξει μέχρι τώρα....!


Υλικά για το σιρόπι:
1 φλιτζ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζ.τσ. νερό
5 κουτ.σ. ρόφημα σοκολάτας σκόνη
1 σφηνάκι λικέρ βερίκοκο/εσπεριδοειδών/ 
καφέ/ creme de cacao/ κονιάκ
(ό.τι διαθέτετε-εγώ είχα βερίκοκο)

Για το κέικ:
2 αυγά χωρισμένα
1 κούπα ζάχαρη
χυμός 2 πορτοκαλιών
1 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 κούπα γάλα
2 κάψουλες βανίλια
1 κεσεδάκι μαργαρίνη με βούτυρο
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
250 γρ. αλεύρι up
250 γρ. αλεύρι μπλε

Εκτέλεση:
  • Πρώτα βάζουμε τα υλικά του σιροπιού και μόλις πάρουν την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στη μεσαία σκάλα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει (συνολικός χρόνος βρασμού 3-4 λεπτά). Αφού πήξει το σιρόπι μας το μεταφέρουμε σε καθαρό γυάλινο μπολ/μπουκαλάκι/ποτηράκι και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έπειτα το κλείνουμε αεροστεγώς και το διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Για το κέικ, χτυπάμε πολύ καλά να αφρατέψει η μαργαρίνη κι έπειτα βάζουμε τη ζάχαρη να γίνουν ψίχουλα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τους κρόκους έναν έναν να ενσωματωθούν.
  • Ανακατεύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό κι αφού αφρίσουν ρίχνουμε στο μείγμα. Βάζουμε το γάλα, το λικέρ, το ξύσμα, τις βανίλιες και 2 κουτ. από τα αλεύρια και χτυπάμε να γίνουν χυλός.
  • Σειρά έχει το αλεύρι up  κι έπειτα το απλό αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού. Τέλος, χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια και με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω την ενώνουμε στο βασικό μείγμα.
  • Αλευροβουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα, αδειάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους  180' βαθμούς των αντιστάσεων για 50 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το φούρνο μας. Στα 50' λεπτά ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα το εσωτερικό και αναλόγως κρίνουμε εάν θα χρειαστεί να αφήσουμε κι άλλο για  ψήσιμο. Το κέικ θα πρέπει να είναι ροδαλό και φουσκωτό!
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε κομμάτια γαρνιρισμένα με το σιρόπι σοκολάτας που φτιάξαμε!!!!

Καλή σας απόλαυση
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις