Κρεμμύδια γεμιστά


Ήταν από εκείνες τις φορές που μου έμεινε γέμιση απ' τα γεμιστά και δεν είχα άλλο λαχανικό για να γεμίσω... Έτσι νόμιζα δηλαδή, μέχρι που είπα ότι κρεμμύδια έχω "ένα βουνό" και ιδού η λύση! Και γιατί όχι άλλωστε, αφού καί το σχήμα τους προσφέρεται αλλά και η γεύση τους είναι νόστιμη και γλυκιά. Αφού πρώτα η...μαμά μου με συμβούλεψε για το πως ακριβώς να τα προετοιμάσω (μαμά είναι αυτή..κινητή εγκυκλοπαίδεια) και να κάνω τη φαντασία μου πράξη το αποτέλεσμα βγήκε εξαιρετικό! 
Από τότε όποτε κάνω γεμιστά σίγουρα θα κάνω χώρο και για 2-3 κρεμμύδια μέσα στο ταψί...Εκτός των άλλων είναι και πρακτική λύση γιατί έτσι αξιοποιείται και το εσωτερικό τους μέσα στη βασική γέμιση!
 Πλέον τα γεμιστά κρεμμύδια μου αποτελούν ολοκληρωμένο αυτούσιο φαγητό παρέα με πατάτες!!!


Δοκιμάστε τα και θα ενθουσιαστείτε!

Υλικά:
10 μεγάλα κρεμμύδια λευκά
12 κουτ.σ. ρύζι barboiled
*το εσωτερικό των κρεμμυδιών περασμένο στο μούλτι 
(η διαδικασία αναλυτικά πιο κάτω)
2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1/3 φλιτζ.τσ. νερό
10 φυλλαράκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουτ.γλ. κοφτά ζάχαρη
1/3 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
2 κουτ.σ. κέτσαπ
10 επίπεδα κομματάκια φέτα σκληρή
ρίγανη
πατάτες κομμένες κυδωνάτες 
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

  • *Ξεκινάμε με την προετοιμασία των κρεμμυδιών: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό έως πάνω να βράσει και αφού καθαρίσουμε τα τσόφλια των κρεμμυδιών, τα πλένουμε και τα ζεματάμε στο νερό για 15' λεπτά με κλειστό το καπάκι. Αφού βράσουν, αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε πιατέλα το ένα δίπλα στο άλλο να πέσει η θερμοκρασία τους για να μπορέσουμε να τα επεξεργαστούμε. 
  • Κόβουμε την πάνω μεριά των κρεμμυδιών και φτιάχνουμε μικρά καπάκια. Με προσοχή επειδή γλιστράνε παίρνουμε ένα κουταλάκι και ξεχωρίζουμε το εσωτερικό από τα εξωτερικά φλούδια. ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ να μείνουν τουλάχιστον 2 επίπεδα φλούδας για να μη μας χαλάσει το σχήμα των κρεμμυδιών στο ψήσιμο και για να θωρακιστεί καλά η γέμιση. Το εσωτερικό το αλέθουμε στο μπλέντερ και το μεταφέρουμε σε μπολ.
  • Προσθέτουμε στο μπολ το ρύζι, τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, το μισό σκόρδο, το μαϊντανό, την κέτσαπ, το μισό λάδι, τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο (σύμφωνα με το γούστο μας). 
  • Γεμίζουμε κάθε κρεμμύδι με 1 1/2 κουτ.σ. από τη γέμιση (όχι ξέχειλα) και όσο μπορούμε τη στρώνουμε εσωτερικά. 
  • Καλύπτουμε με ένα κομματάκι φέτας, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και κλείνουμε με τα καπάκια τους.
  • Βάζουμε κάθε γεμισμένο κρεμμύδι σε ταψί σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Σκορπάμε τις πατάτες στα κενά, προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο, αλατοπίπερο, ρίγανη και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ραντίζουμε εξωτερικά τα κρεμμύδια. Όσο περισσέψει το ρίχνουμε στις πατάτες ανακατεύοντας απαλά (προαιρετικά πασπαλίζουμε  1 τσιμπιά μοσχοκάρυδο επιπλέον στις πατάτες για έξτρα γεύση). Προσθέτουμε 2 δάχτυλα νερό μέσα στο ταψί και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180΄βαθμούς με αέρα για σχεδόν 1 ώρα (πρέπει τα κρεμμύδια να έχουν ροδίσει εξωτερικά και να ψηθούν οι πατάτες). Στην περίπτωση που ήδη τα κρεμμύδια μας ροδίσουν γύρω στα πρώτα 30' λεπτά τότε σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο!

Καλή σας όρεξη!!!!
Τα φιλιά μου
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις