Spring rolls λαχανικών στο φούρνο


Πόσο λατρεύω τα "ανοιξιάτικα ρολλά" της κινέζικης κουζίνας... Με τη συνταγή αυτή προσπάθησα να φτιάξω τα δικά μου spring rolls που να έρχονται κοντά στις ελληνικές γεύσεις αλλά παράλληλα σε στυλ κινέζικο... Δεν πρόσθεσα μέσα πικάντικες σως και προτίμησα να τα ψήσω στο φούρνο για ελαφρύτερο αποτέλεσμα. Ανακάτεψα και μια αυτοσχέδια γλυκόξινη σως που τους ταίριαξε γάντι και.....Ιδού!!! Υπέροχα και πολύ υγιεινά!

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο φρέσκο
1 λάχανο περασμένο στον χοντρό τρίφτη
4 καρότα τριμμένα -//- -//-
300 γρ. αρακάς (αν χρησιμοποιήσουμε κτψ τότε περνάμε λίγο κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό να λιώσει ο πάγος τους και στραγγίζουμε καλά)
2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουτ.σ. σόγια σως
1 κύβος λαχανικών
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι (προτιμήστε φρεσκοτριμμένο)

Για την αυτοσχέδια γλυκόξινη σως
1/3 φλιτζ.τσ. χυμός ανανά
χυμός από 1 λεμόνι
χυμός από 1 πορτοκάλι
3 κουτ.σ.κέτσαπ
2 κουτ.γλ. σόγια σως
2 πρέζες αλάτι

Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε με τη γέμιση επειδή τη θέλουμε κρύα-> Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1/2 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα να γυαλίσουν. Προσθέτουμε διαδοχικά το λάχανο, τα καρότα, τον αρακά, τις πιπεριές και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά. Θρυμματίζουμε τον κύβο και τον ρίχνουμε κι αυτόν.Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Αφήνουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν μέσα στα υγρά που θα κατεβάσουν τουλάχιστον για 25' λεπτά. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και περιμένουμε να μαγειρευτούν λίγο ακόμα μέχρι να σωθούν τα περίσσια υγρά (συνήθως δεν εξατμίζονται τελείως). Όλο αυτό το διάστημα ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα για να μη μας κολλήσουν τα λαχανικά μας.
  • Αφού μαλακώσουν και μαραθούν τα λαχανικά, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν ρίχνουμε τη σόγια σως και λίγο αλατοπίπερο ανακατεύοντας να πάνε παντού.
  • Στο μεταξύ ανοίγουμε όλα μαζί τα φύλλα και τα κόβουμε σταυρωτά ώστε να σχηματιστούν 4 "πακετάκια" από τετραγωνισμένα φυλλαράκια. Tα βάζουμε όλα μαζί σε στοίβα και τα καλύπτουμε με νωπή πετσέτα για να μην μας ξεραθούν.
  • Έχουμε κοντά μας ένα μπολάκι με νερό προκειμένου να βρέχουμε τα δάχτυλά μας και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση: Παίρνουμε ένα ένα φυλλαράκι και το γυρίζουμε λίγο σε κατεύθυνση τέτοια που να φαίνεται το σχήμα σαν ρόμβος, δλδ η μία τους μυτούλα να κοιτάζει εμάς. Βάζουμε στην άκρη της μύτης από ένα κουταλάκι γέμισης στραγγίζοντάς το καλά και λίγο το απλώνουμε ισομερώς (όχι ξέχειλα). Αρχίζουμε να ρολλάρουμε και μόλις φτάσουμε στα μισά διπλώνουμε τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα για να εγκλωβιστεί η γέμιση στα πλαϊνά. Συνεχίζουμε το τύλιγμα με απαλές κινήσεις. Βρέχουμε λίγο τα δάχτυλά μας και κολλάμε την ένωση πολύ απαλά για να μη μας σκιστεί το φύλλο. Αραδειάζουμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα (συνήθως αυτή η δόση βγάζει 2 ταψιά). Εργαζόμαστε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να μας τελειώσουν γέμιση και φύλλα και τα βάζουμε στα ταψιά μας με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  • Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο την επιφάνειά τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αέρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα!
Ετοιμάζουμε τη σως: Χτυπάμε στο σέικερ όλα μαζί τα υλικά μέχρι να γίνουν πορτοκαλί σάλτσα. Δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε κατά το γούστο μας τη γεύση ( εάν θέλουμε να βγει περισσότερο ξινή τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη λεμόνι ενώ αν θέλουμε να γίνει πιο γλυκιά τότε βάζουμε περισσότερη κέτσαπ).

Σερβίρουμε τα spring rolls μας βουτώντας τα στη σως!!!!

Τέλεια ιδέα για μπουφέ!!!! Θα ξετρελαθείτε!!!!
 

 Τσιν τσιν τσον....δηλαδή "Καλή σας επιτυχία" 
Τα φιλιά μου <3 
Μαριφάνη


Σχόλια

  1. Με τρέλανε η λιχουδιά σου προσπαθώ να αισθανθώ την γεύση της γέμισης που είναι ασυνήθιστη .Δεν μένει παρά να τα φτιάξω μια και έχω ιδιαίτερη συμπάθεια ότι είναι με φύλλο.
    Άλλο ένα μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα φτιάξτε και να τα χαρείτε!!! Έχουν ασιάτικο αέρα!!! Σας ευχαριστώ και πάλι!!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις