Αξιοποίηση πασχαλινών βρασμένων αυγών-συνταγές



Γεια σας καλοί μου φίλοι!
Σκέφτηκα να σας γράψω αυτό το άρθρο δίνοντάς σας ιδέες για εύκολες συνταγές που μέσα τους θα κρύβουν πασχαλινά βρασμένα αυγά.. Στους περισσότερους από εμάς θα έχει συμβεί μετά το πασχαλινό εορταστικό μας τραπέζι και το πατροπαράδοτο έθιμο του τσουγκρίσματος κόκκινων αυγών, να μας περισσεύουν πολλά ραγισμένα αυγά που λυπόμαστε να τα πετάξουμε. 

Παρακάτω, σας δίνω μερικές ιδέες για νόστιμες σαλάτες και μεζεδάκια με βραστά αυγά απ' το Πάσχα που θα σας ενθουσιάσουν!

Φωτο: Newpost.gr



Η αυγοσαλάτα μου (1 δόση): Ανακατέψτε σε ένα μπολ 4 κουτ.σ. μαγιονέζα με 3 κουτ.σ. μουστάρδα απαλή, χυμό από 1 λεμονάκι, λίγο άνηθο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κουτ.γλ. ξύδι, 2 κουτ.σ. κάπαρη, αλάτι-πιπέρι. Σε ένα ξεχωριστό βαθύ μπολ στρώστε μερικά κομμάτια αυγών, από πάνω περιχύστε τη μισή σως κι έπειτα στρώστε τα υπόλοιπα αυγά και την υπόλοιπη σως. Γαρνίρετε με μαϊντανό. Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για 2 μέρες. Η σαλάτα αυτή αποτελεί τέλεια γέμιση και για κρύα σάντουιτς!!!


Αυγοκοτοσαλάτα γιαουρτλού (1 δόση): Βράστε 1 στήθος κοτόπουλου (μπορείτε να αξιοποιήσετε και περισσευάμενο μαγειρεμμένο κοτόπουλο). Αφού βράσετε το κοτόπουλο, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε μικρούς κύβους. Βάζετε τους κύβους σε μπολ και προσθέτετε 4 αυγά βρασμένα και κομμένα σε κυβάκια, 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και 4-5 κλαράκια μαϊντανό. Ανακατεύετε 2 κουτ.σ. μαγιονέζα μαζί με 3 κουτ.σ. γιαούρτι, 1 κουτ.σ. ελαιόλαδο, χυμό από 1 μικρό λεμόνι, αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καλύπτετε με το μείγμα τα υλικά του μπωλ. Τα ανακατεύετε όλα μαζί απαλά και πασπαλίζετε με καυτερή ή γλυκιά πάπρικα. Διατηρήστε σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 2 μέρες. Κι αυτή η σαλάτα είναι ιδανική ως γέμιση σάντουιτς.

Αυγά με αντζούγιες: Κόψτε στα 2 μερικά αυγά βρασμένα, ακουμπήστε πάνω σε κάθε κομμάτι από 1 μικρή αντζούγια, περιχύστε με λίγο ξύδι ή λεμόνι, πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό (προαιρετικά) και λίγο φρεσκοτριιμένο πιπέρι. Διαχρονικός-μπαμπαδίστικος μεζές!!!


Ρώσικη σαλάτα με αυγά: Όπως κάνουμε στην κλασική ρώσικη σαλάτα, βράζουμε ανάμεικτα λαχανικά (αρακάς, ψιλοκομμένο καροτάκι, πατάτες σε κύβους, κόκκινη πιπεριά) και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε 6 αυγά κομμένα σε κύβους. Σε άλλο μπολ αδειάζουμε 1 μεγάλο βάζο μαγιονέζα μαζί μς 1 κουτ.γλ. σκόνη μουστάρδας ή 1 κουτ.σ. μουστάρδα κλασική, χυμό από 1/2 λεμόνι και 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τη σως με τα ανάμεικτα λαχανικά και το αυγό και αν μας αρέσει γαρνίρουμε με κάπαρη ή μαϊντανό. Φυλάσσεται στο ψυγείο για 3 μέρες.

Σαλάτα του σεφ: Ανακατεύουμε καλά 1 μικρό βάζο μαγιονέζα με 2 κουτ.σ. κέτσαπ και λίγο αλάτι. Κόβουμε σε μισοφέγγαρα 1 αγγούρι και βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε 2 ντομάτες σφιχτές κομμένες σε κομμάτια, 3 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα, 10 φέτες ζαμπόν ή παριζάκι κομμένα κι αυτά σε κύβους, 4 αυγά κομμένα στα τέσσερα και τα ανακατεύουμε απαλά. Στην επιφάνεια στρώνουμε με 150 γρ. τριμμένο γκούντα, ρεγκάτο ή άλλο μαλακό κίτρινο τυρί. Καλύπτουμε τη σαλάτα με τη ροζ σως και γαρνίρουμε με 1 αυγό βραστό κομμένο σε φετάκια.  Η σαλάτα αυτή είναι καλύτερα να καταναλώνεται άμεσα καθώς κατεβάζει υγρά.


Πατατοσαλάτα με αυγά: Βράζετε 3 πατάτες με το φλούδι τους. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και προσεκτικά τις ξεφλουδίζετε. Κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Προσθέτετε 4 αυγά βρασμένα και κομμένα σε τέταρτα, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, 2 ντομάτες σφιχτές τεμαχισμένες, 4-5 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι. Τα ανακατεύετε όλα μαζί απαλά και σερβίρετε προαιρετικά με μαγιονέζα ή γιαούρτι.


Αυγά τυλιχτά με μπέικον: Σωτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι 5 φέτες μπέικον κομμένες στη μέση να ροδίσουν χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας στο τηγάνι σας. Κόβετε στη μέση 5 αυγά και τυλίγετε κάθε κομμάτι αυγού με 1 κομμάτι Μπέικον. Στύψτε από πάνω αν θέλετε λίγο λεμόνι και πασπαλίζετε με ελάχιστο πιπέρι. Στηρίζετε με οδοντογλυφίδες και σερβίρετε συνοδεία δροσερής μπύρας! Ιδανικό μεζεδάκι για μπουφέ.


Αυγά γεμιστά: Κόψτε όσα αυγά θέλετε στη μέση και αφαιρέστε προσεκτικά τους κρόκους τους. Βάλτε στο μπλέντερ τους κρόκους μαζί με 1κουτ.σ. μαγιονέζα (για κάθε 3 αυγά) και χτυπήστε τα να γίνουν ομοιόμορφη κίτρινη κρέμα. Γεμίστε τα κενά των αυγών με το μείγμα με κουταλάκι ή με τη βοήθεια κορνέ ζαχαροπλαστικής. Πασπαλίστε με αλατοπίπερο και γαρνίρετε με φυλλαράκια μαϊντανό. Τέλειο ως ορντέβρ ή μεζεδάκι για μπουφέ!!!


Ελπίζω φίλοι μου να σας βοήθησα με τις ιδέες μου!
Να είστε όλοι σας καλά!
Σας φιλώ, Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις