Λαγάνα παραδοσιακή

Λαγάνα παραδοσιακή

Γεια σας φίλοι μου καλοί!!!! Μετά τη συνταγή μου για λαγάνα χωρίς μαγιά που έχετε λατρέψει συνταγή εδώ σας,  έχω την παραδοσιακή εκδοχή της έτσι όπως την ξέρουμε και τη γευόμαστε από τους παραδοσιακούς φούρνους...
Υλικά απλά, αποτέλεσμα σίγουρα επιτυχημένο <3




Υλικά για 4 λαγάνες
1 κιλό αλεύρι μπλε
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κουτ.σ. ζάχαρη
2 κουτ.γλ. αλάτι
1 κουτ.σ. γλυκάνισος 
νερό βρύσης όσο σηκώσει 
(περίπου  1 και κάτι νεροπότηρου)
μαυροσούσαμο ή απλό σουσάμι  
για τη διακόσμηση

Εκτέλεση:
  • Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι μαζί με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ρίχνουμε και το πρώτο 1/2 ποτήρι νερό ανακατεμένο με το λάδι. Το μείγμα όσο το δουλεύουμε θα γίνει αρχικά ψιχουλιαστό. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο μισό νερού και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή, απαλή και ελαστική, εάν ακόμη δεν πάρει την επιθυμητή σύσταση τότε προσθέτουμε ακόμη λίγο νεράκι δουλεύοντάς την. Μαζεύουμε σε μπάλα.
  • Αλευρώνουμε  ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα καθαρή και νωπή και αφήνουμε το μπολ κοντά σε εστία θερμότητας (π.χ καλοριφέρ ή ΠΑΝΩ από αναμμένο φούρνο) για περίπου 1 ώρα έως ότου φουσκώσει το ζυμάρι μας.
  • Mετά από αυτό το διάστημα, ξεφουσκώνουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας και ρίχνουμε πάνω του το γλυκάνισο και ζυμώνουμε να σκορπιστεί καλά μέσα του. Χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια και σε ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη ελαφρά (να μην γίνει ούτε λεπτό  μα ούτε και πολύ χοντρό το φύλλο αυτό).Κάνουμε "δαχτυλιές" στην επιφάνειά και αλείφουμε με λίγο νερό ανακατεμμένο με ελάχιστο λαδάκι.
  • Πασπαλίζουμε το μαυροσούσαμο και αν θέλουμε σκορπάμε και 1 πρέζα ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 30' λεπτά και άλλα 5' στον αέρα για να γίνει τραγανή η κόρα τους.
  • Μόλις χρυσαφίσουν βγάζουμε από το φούρνο και σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα για να γίνουν οι λαγάνες μας μαλακές μέσα αλλά κριτσανιστές απέξω. 

Απ' όπου κι αν διαβάσατε το άρθρο μου, εύχομαι να περάσετε όλοι σας διασκεδαστικά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή <3
Τα φιλιά μου, 
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις