Γλυκό κουταλιού μαύρο σταφύλι


Ναι, ξέρω τι σκέφτεστε... ότι μόνο η σταφίδα μας δίνει ωραίο "δεμένο" γλυκό κουταλιού. Όμως, αφού ο κήπος μας στο χωριό φέτος έβαλε τα δυνατά του δίνοντάς μας το καλύτερο μαύρο σταφύλι της περιοχής άξιζε τον κόπο μια δοκιμή. Το αποτέλεσμα με αντάμειψε και με το παραπάνω! Όλο το χωριό δοκίμασε από αυτό το γλυκό!!!





Υλικά:
3 κιλά μαύρο σταφύλι (καθαρισμένο)
1 1/2 κιλό ζάχαρη
2 μικρά ξύλα κανέλας

Εκτέλεση:


  1. Ξεχωρίζουμε τις πιο γερές ρώγες απ' τα τσαμπιά του σταφυλιού και τις πλένουμε καλά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς μέσα σε τρυπητό σουρωτήρι.
  2. Με της βοήθεια του ειδικού εργαλείου ή με ένα τσιμπιδάκι αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκουτσάκια χωρίς να σχιστούν οι ρώγες.
  3. Αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα τα σταφύλια με τη ζάχαρη και 1 σφηνάκι νερό να πάρουν μια βράση.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα ξύλα κανέλας και αφήνουμε να σιγοβράζουν ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσουν.
  5. Όταν το γλυκό μας θα στέκεται και θα σχηματίζει ένα πηχτό "δάκρυ" άμα βυθίσουμε ένα κουτάλι τότε αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και μοιράζουμε το γλυκό στα αποστειρωμένα* μας βάζα!!! Αφού τα γεμίσουμε τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.



Τips...!

*Για γρήγορη αποστείρωση, πλένουμε πολύ καλά τα βάζα μας και τα καπάκια τους και τα ξεβγάζουμε με καυτό τρεχούμενο νερό ( με προσοχή να μην καούμε). Τα σκουπίζουμε σχολαστικά με μια απορροφητική καθαρή πετσέτα.

** Εάν τα σταφύλια κατεβάσουν πολλά υγρά και διαπιστώσουμε ότι το γλυκό μας δυσκολεύεται να δέσει, τότε κάνουμε το εξής: Βάζουμε ένα σουρωτήρι μέσα σε μια κατσαρόλα και σουρώνουμε. Κρατάμε τα σταφύλια και τα αποθηκεύουμε κανονικά μέσα στα βάζα. Το υγρό που θα μείνει ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ αλλά το κρατάμε και το εμφιαλώνουμε σε ένα γυάλινο αποστειρωμένο μπουκάλι. Ένα μέρος αυτού του σιροπιού μαζί με 3 μέρη νερού και δύο-τρία παγάκια μας δίνουν εξαιρετικό "χυμό" μαύρου σταφυλιού που μοιάζει αρκετά με τη γεύση της αγαπημένης μας βυσσινάδας....
***Εάν κατά το βρασμό απελευθερωθούν κουκούτσια τα οποία μας ξέφυγαν στο καθάρισμα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι τόσο μικρά και μαλακώνουν τόσο πολύ που ακόμη κι αν τα φάμε.... η οδοντοστοιχία μας μένει "στη θέση της"!!!!

Καλή σας επιτυχία για όσους το τολμήσετε σαν κι εμένα!!!


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις