Ντομάτες γεμιστές στην κατσαρόλα


Ποιος είπε ότι τα αγαπημένα μας γεμιστά γίνονται μόνο στο φούρνο???
Έχοντας υπόψη ότι τα κολοκυθάκια τα γεμιστά με το αυγολέμονο μαγειρεύονται συνήθως στην κατσαρόλα τότε όλα είναι δυνατά!

Η εκτέλεση της συνταγής που θα σας δώσω έγινε με την παρότρυνση της μαμάς μου παρ' όλο που αρχικά ήμουν αρκετά διστακτική.

Άκουσα λοιπόν (μια φορά κι εγώ σαν καλό παιδί) τη μαμά μου και οφείλω να ομολογήσω ότι το αποτέλεσμα τη δικαίωσε και με το παραπάνω!

Ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα! Μου άρεσε το γεγονός ότι οι ντομάτες μένουν ζουμερές και το ρύζι "ανέμελο" και χαλαρό μέσα στη γέμιση...κυριολεκτικά λες και το φαγητό "αναίσενε" μέσα στην κατσαρόλα! Πανάλαφρες και όσο πρέπει λαδερές, οι ντοματούλες αυτές κατοχυρώνονται από εδώ και στο εξής μιας που είναι μια καλή λύση για όλες εκείνες της φορές που δεν θέλουμε να ανάψουμε φούρνο για 4 ζαρζαβατικά όλα κι όλα! Κι όλα αυτά.... μόνο μέσα σε 1/2 ώρα με 45 λεπτά!!!

Για δοκιμάστε το κι εσείς!!! Νομίζω θα σας αρέσει!!!




Υλικά:
4 μεσαίες ντομάτες (όχι πολύ μαλακές μα ούτε και σφιχτές)
2 μεσαίες παράτες κομμένες κυδωνάτες
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό 
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1/2 κουτάκι κονκασέ με κρεμμύδι
5 κουτ.σ. ρύζι καρολίνα
την ψίχα από τις ντομάτες
αλάτι-πιπέρι
ζάχαρη 
ρίγανη
λίγη καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
1 μεγάλο δαφνόφυλλο
ελαιόλαδο 
νερό

Εκτέλεση:

  1. Αδειάζουμε τις ντομάτες, τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι και βάζουμε την ψίχα τους στο σκεύος του μπλέντερ μας.
  2. Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε το κρεμμύδι κομματιασμένο μαζί με τη σκελίδα του σκόρδου και τα αλέθουμε καλά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο μέσα σε μπολ.
  3. Προσθέτουμε στο μπολ το ρύζι, 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο, 2 κουτ.γλ. ζάχαρη, το κονκασέ, τη ρίγανη, την πάπρικα και το αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις καλύπτουμε με τα καπάκια τους (όση γέμιση έμεινε δεν την πετάμε).
  5. Βάζουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα τις ντομάτες και γεμίζουμε τα κενά τους με τις πατάτες. Εάν το κέντρο της κατσαρόλας μείνει ακόμη κενό τότε καθαρίζουμε και τοποθετούμε σ' εκείνο το σημείο 1/2 πατάτα επιπλέον.
  6. Γεμίζουμε με νερό μέχρι λίγο πιο πάνω απ' τα μισά των γεμιστών, ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση εάν μας έχει μείνει, το δαφνόφυλλο, λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. 
  7. Μετά την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, βάζουμε κατά μήκος και στο κέντρο της κατσαρόλας μια πλατιά κουτάλα και καλύπτουμε με το καπάκι της. Με αυτόν τον τρόπο αφήνουμε τον ατμό να απελευθερωθεί απ' το σκεύος ισομερώς.
  8. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος "σείουμε" τη κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό εάν δούμε ότι το φαγητό "ζορίζεται" κατά το βρασμό ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας!
  9. Μόλις οι ντομάτες θα έχουν πάρει ανοιχτόχρωμο σχετικά χρώμα,  το ρύζι που βρίσκεται χύμα μέσα στη κατσαρόλα έχει φουσκώσει και οι πατάτες μπορούν να τσιμπηθούν ,αποσύρουμε από τη φωτιά!
  10. Αφήνουμε ελαφρώς να πέσει η θερμοκρασία τους και σερβίρουμε!


Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!!!

Σχόλια

  1. Ντοματες γεμιστες στην κατσαρολα ε? Μα τι ενδιαφερουσα προταση γλυκια μου Μαριφανη?!? Δεν το εχω ξανα ακουσει. Φαινεται κ ευκολο! Κ βεβαιως πολυ καλοκαιρινη προταση! Μου φαινεται πολυ συντομα θα δοκιμαστει! :-)))))
    Σε φιλω πολυ κ να περνας υπεροχα στο ομορφο νησι σου! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ευουλίνα μου!!!! Αυτή είναι μια παλιά μέθοδος μαγειρέματος για ντομάτες γεμιστές που συνηθιζόταν στη Σύρο τα παλιά χρόνια αλλά και στη Μ.Ασία! Είναι μια συμφέρουσα λύση και οικονομική καθώς έτσι μπορείς να ετοιμάσεις μικρή ποσότητα όταν δεν θες να ανάβεις συχνά φούρνο!!!! Δοκόμασέ το!!!! Φιλιά

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις